22 Kasım 2009

BAYRAM"lık"


Yazın sonlarına doğru pazardan amaçsızca aldığım 1 kilo vişneyi eve getirdiğimde kendisiyle karşılıklı olarak uzun süre bakışmıştık. Tam buzluğa koyup kış ortasında yapılması muhtemel vişneli pastalarda kullanmaya karar vermiştim ki aklıma vişne likorü düştü. Hemen kitaplıktaki yemek dergilerimi karıştırıp, uygun bir tarif arayışına girdim. Gönlüme göresini bulunca da hemen harakete geçtim. Sorun şu ki vişne likörünü yapıp, mutlu sona kavuşmanız için uzun bir süre onu unutmanız gerekiyordu. Oysa ki kek pişerken fırının kapağını açmamak için kendini telkin etmeye ihtiyaç duyacak kadar sabırsız bir şahsiyet olan bendeniz için böyle sabır dolu işler kendimi aşmak anlamına geliyordu. 45 dakika içinde en az 20 kere fırına bakmış biri acaba likör şişesini karanlık bir yere koyup unutabilir miydi? Ya her sabah mutfağa geldiğimde aklıma gelirse diye endişelenirken gözden ırak gönülden de ırak deyişini doğrularcasına aklımdan öylesine uçup gitti ki açma zamanını bile geçirdim. Sonuç nefis bir ev yapımı likör. Zamanlamasının bayrama denk gelmesi de cabası. El öpmeye gelenim yok, o şeref bana ait:) ama türk kahvesi, çikolata ve likörüm hazır. Hatta bayramı beklemeden tadına bakan konuklarım oldu bile. Bu tarifi önümüzdeki yaz vişne zamanı geldiğinde hatırlayın ve mutlaka deneyin. Herşeyi şişeye doldurup unutacaksınız ve hatırladığınızda mükemmel bir içeceğiniz olacak! 


Ağzınızın tadı hiç bir zaman bozulmasın. Mutlu bayramlar!



 

VİŞNE LİKÖRÜ

Ne lazım?
1 kg. vişne
1 çubuk tarçın
1 adet muskat
3-4 adet kakule 
3-4 adet karanfil
150ml. votka (yaklaşık 3/2 su bardağı)
1,5 su bardağı+2 çorba kaşığı tozşeker
6 su bardağı sıcak su
1 kadeh kanyak







Arife tarif

1-Vişne saplarını, boyunun üçte biri kadarını makasla kesip atın.
2-Sapı biraz kısalan vişneleri, tarçın, muskat, karanfil, kakule ve votkayı bir cam kavanoza koyun.
3-Şekeri sıcak suda eritin ve soğuyunca kavanoza ekleyin.
4-Tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın. 2,5 ay boyunca güneş ve ışık almayan serin bir yerde bekletin.
5-Zamanı gelip açtığınızda likörünüzü tülbentten süzün ve içine kanyak ilave edip servis yapacağınız şişeye doldurun. Daha fazla alkollü bir tat için kanyak miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz.
6-Süzdüğünüz vişne tanelerini ayırıp bir kavanozda saklayın ve servis yaparken bardaklara birer tane vişne koyun.

Üff noktası

1-Likörü yaparken vişnelerin çekirdeklerini çıkarmayın.

2-Baharatlara yabancı olan ya da nereden bulurum diye düşünen varsa artık bu baharatların çoğu hipermarket ve büyük süpermarket raflarında mevcut. Tek bir raftan hepsini temin edebilirsiniz.

3-Şişenin hava almaması çok önemli. O nedenle kapağı kapatırken streç film ile sararak riski azaltabilirsiniz.

4-Şişeyi karanlığa terk ettiğiniz günü veya tahmini açacağınız tarihi bir kağıda not ederek şişenin üzerine bantlamayı unutmayın ki  acaba 2,5 ay oldu mu diye kara kara düşünmeyin sonra:) 

5-Tülbent bulamazsanız eski bir penye tişört ya da ince dokunmuş bir elbezi filan da işinizi görür. Tel süzgeç en son çözüm olsun çünkü biraz kalın olduğu için baharat parçaları içinden geçebiliyor.

2 yorum:

birsence dedi ki...

Evinizden pasta,börek,çöreğin eksik olmadığı,kalbinizin tatlı anılarla dolacağı,sağlığınızın tam kıvamında olduğu,cebinizin tıkır tıkır para kaynadığı,neşenizin kulak memesi yumuşaklığında olduğu ,birseninmutfagi.com 'u ziyaret etmediğiniz bir gününüzün bile geçmediği bir yıl diliyorum....

Afiyetle kalın Birsence'de kalın...

Ayca dedi ki...

Tatlis bu likorden kaldi mi hala? Bu bayram aynen bu konseptte karsilikli goturelim diyorum!!! Safak onnnnnnnnn:)