26 Mayıs 2012

SÜRPRİZ TAVUK


Cipsin bizim evdeki dünü ve bugünü:)

Hatırlıyorum da 90’lı yılların başıydı. Yeni tanışıyorduk o tuzundan dudaklarımızı şişiren, kokusu parmaklara yapıştımı gitmeyen, yanında kolayla çokça tüketilen, irili ufaklı janjanlı paketlere sahip mısır cipsiyle. Bizim ailenin mi ekonomik durumu iyi değildi yoksa sağlıksız olduğu için mi hatırlamıyorum ama öyle çok sık alınmazdı eve. Alınınca da kıymetli olurdu. Panço o zamanki adı. Kardeşimle koca paketi bir kaseye boca eder, televizyonun karşısında geçer, yerken de sürekli kavga ederdik: “sen kaç tane yedin?” “Hayır bunlar benim sen daha çok yedin!” “Yaf sen bi defada kaç tane alıyosun bakiim eline, gördüm 3 tane birden attın ağzınaaa!” :)) Kasenin dibinde kalan mikro parçaları ise parmaklarımızla sonuna kadar kanırtırdık.

Seneler geçtikçe büyüdük, formumuza dikkat eder olduk. Şimdilerde basenlere, popolara, göbeklere yağ olarak geri dönenecek diye ödümüz kopuyor da eve sokmamaya çalışıyoruz o paketleri. Geçmiştekinin tersine “sen ye noolur” “hadi ye de bitsin bare” diye birbirimizin önüne itiyoruz bir zamanların paylaşılamayan kutsal kâsesini.

Biranın, güzel bir filmin, yılbaşı gecesinin, baharatlı yoğurtlu sosun, pijama partisinin, maç saatinin, can sıkıntısının, kolanın yanına pek bir yaraşan mısır cipsininin tavukla olan mükemmel uyumuna “sürpriz tavuk” tarifini deneyerek siz de şahit olabilirsiniz.

Bir klasik olmakla beraber, hem sizin hem de yemeğe gelen her türlü misafiriniz için çok basit bir o kadar da lezzetli bir ana yemek kendisi. Deneyen herkesin mükemmel sonuca ulaştığı sürpriz tavuk kısa zamanda favoriler listenizenize girecektir.    




SÜRPRİZ TAVUK
Ne lazım?
1 paket ızgara/tavalık (kalça) tavuk (göğüs kısmı da olur)
1 (büyük) paket mısır cipsi (Doritos kullandım)
1 paket krema
1 küçük şişe kefir (veya süt)
Tuz, karabiber
Parmesan rendesi (eski veya taze kaşar da olur)

Arife tarif...

  1. Büyükçe bir kaba kefiri koyup, tavukları tuzlayıp biberleyip, bir gece öncesinden içine yatırın. (Çalışıyorsanız sabah evden çıkmadan da yapabilirsiniz, akşama kadar geçen süre yeterli. bekletme işlemini buzdolabında yapın)
  2. Cipsleri mutfak robotunda ya da kendinize has başka bir yöntemle (ben paketi açıp, mıncıklıyorum) kırınıtı haline getirin ve düz bir tabağa alın.
  3. Kremayı da başka bir tabağa dökün.
  4. Tavukları kefirden alıp, önce kremaya, sonra da cipse bulayın. Tavuklar iyice cipse bulansın. Bütün parçalara aynı işlemi uygulayın. (Dilerseniz tavukları kızgın bir tavada önlü arkalı 2 dakika mühürleyip o şekilde de kremaya bulamaya başlayabilirsiniz.)
  5. Son olarak tavuk parçalarını (tercihen teflon) bir fırın tepsisine koyup üzerine bolca kaşar peyniri rendesi serpip tepsiyi fırına yerleştirin. Benim yaptığım gibi bazılarını peynirli bazılarını peynirsiz yapabilirsiniz.
  6. 170C’de 30-40 dak. üzeri kızarana dek iyice pişirin.

Hiç yorum yok: