Cipsin bizim evdeki dünü ve bugünü:)
Hatırlıyorum da 90’lı yılların
başıydı. Yeni tanışıyorduk o tuzundan dudaklarımızı şişiren, kokusu parmaklara
yapıştımı gitmeyen, yanında kolayla çokça tüketilen, irili ufaklı janjanlı
paketlere sahip mısır cipsiyle. Bizim ailenin mi ekonomik durumu iyi değildi
yoksa sağlıksız olduğu için mi hatırlamıyorum ama öyle çok sık alınmazdı eve.
Alınınca da kıymetli olurdu. Panço o zamanki adı. Kardeşimle koca paketi bir
kaseye boca eder, televizyonun karşısında geçer, yerken de sürekli kavga
ederdik: “sen kaç tane yedin?” “Hayır bunlar benim sen daha çok yedin!” “Yaf
sen bi defada kaç tane alıyosun bakiim eline, gördüm 3 tane birden attın
ağzınaaa!” :)) Kasenin dibinde kalan mikro parçaları ise parmaklarımızla sonuna
kadar kanırtırdık.
Seneler geçtikçe büyüdük,
formumuza dikkat eder olduk. Şimdilerde basenlere, popolara, göbeklere yağ
olarak geri dönenecek diye ödümüz kopuyor da eve sokmamaya çalışıyoruz o
paketleri. Geçmiştekinin tersine “sen ye noolur” “hadi ye de bitsin bare” diye
birbirimizin önüne itiyoruz bir zamanların paylaşılamayan kutsal kâsesini.
Biranın, güzel bir filmin,
yılbaşı gecesinin, baharatlı yoğurtlu sosun, pijama partisinin, maç saatinin,
can sıkıntısının, kolanın yanına pek bir yaraşan mısır cipsininin tavukla olan
mükemmel uyumuna “sürpriz tavuk” tarifini deneyerek siz de şahit olabilirsiniz.
Bir klasik olmakla beraber, hem
sizin hem de yemeğe gelen her türlü misafiriniz için çok basit bir o kadar da
lezzetli bir ana yemek kendisi. Deneyen herkesin mükemmel sonuca ulaştığı sürpriz
tavuk kısa zamanda favoriler listenizenize girecektir.
SÜRPRİZ TAVUK
Ne lazım?
1 paket ızgara/tavalık (kalça) tavuk (göğüs kısmı da olur)
1 (büyük) paket mısır cipsi (Doritos kullandım)
1 paket krema
1 küçük şişe kefir (veya süt)
Tuz, karabiber
Parmesan rendesi (eski veya taze kaşar da olur)
Arife tarif...
- Büyükçe bir kaba kefiri
koyup, tavukları tuzlayıp biberleyip, bir gece öncesinden içine
yatırın. (Çalışıyorsanız sabah evden çıkmadan da yapabilirsiniz, akşama
kadar geçen süre yeterli. bekletme
işlemini buzdolabında yapın)
- Cipsleri
mutfak robotunda ya da kendinize has başka bir yöntemle (ben paketi açıp, mıncıklıyorum) kırınıtı haline getirin ve düz bir tabağa alın.
- Kremayı da
başka bir tabağa dökün.
- Tavukları kefirden
alıp, önce kremaya, sonra da cipse bulayın. Tavuklar iyice cipse bulansın.
Bütün parçalara aynı işlemi uygulayın. (Dilerseniz tavukları kızgın bir
tavada önlü arkalı 2 dakika mühürleyip o şekilde de kremaya bulamaya
başlayabilirsiniz.)
- Son olarak
tavuk parçalarını (tercihen teflon) bir fırın tepsisine koyup üzerine
bolca kaşar peyniri rendesi serpip tepsiyi fırına yerleştirin. Benim yaptığım gibi bazılarını
peynirli bazılarını peynirsiz yapabilirsiniz.
- 170C’de 30-40 dak. üzeri kızarana dek iyice pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder