23 Ağustos 2009

KABAKLI ve DEREOTLU BÖREK


Canınız sıcacık, çıtır çıtır börek çektiğinde, demli bir çayın yanında ne yesem diye aklınızdan geçirdiğinizde, eve gelecek arkadaşınıza kısırın yanında ne ikram etsem diye düşündüğünüzde, sahurda ya da iftarda, sabah ya da akşam, peynirlisinden, ıspanaklısından sıkıldığınızda, kolay olsun diye üşendiğinizde, hafif olsun diye istediğinizde, tarifini okurken yutkunduğunuzda, kokusu burnunuza geldiğinde..beklemeyin! harakete geçin!


Ne lazım?
3-4 adet (orta boy) kabak
½ dereotu
150 gr. beyaz peynir
6 adet hazır yufka
125 gr. margarin
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Karabiber

Üzeri için: Susam, çörekotu, 1 yumurta sarısı



Arife tarif:

-Önce böreğin iç harcından başlayın. Kabakları soyup, rendeleyin. Suyunu elinizle sıkıp, 5-10 dakika bir süzgeçte bekletin. Tekrar suyunu süzdürün.
-Dereotunu incecik kıyın. Kabaklara, dereotu, beyaz peynir, tuz ve karabiberi ekleyin.
-Küçük bir tencerede margarini eiritin, içine sıvı yağı ve sütü ekleyin.
-Yufkanın birini tezgahın üzerine alın ve üzerine sütlü, yağlı karışımdan sürün.İkinci yufkayı üzerine serin ve ikinci katı da yine aynı karışım ile ıslatın. Üzerine üçüncü yufkayı koyun.
-Bu 3 katlı yufkayı bir bıçak yardımı ile 8 ya da 16 eşit üçgen parçaya bölün.Küçük börekler isterseniz 16, daha bol malzemeli şişman börekler için 8.
-Üçgenlerin geniş tarafına iç malzemesinden koyarak sigara böreği sarar gibi sarın.Diğer kalan 3 yufka için de aynı işlemi yapın.
-Böreklerin üzerine yumurta sarısını (fırça ya da eliniz yardımıyla) sürerek isteğe göre çörekotu ve susam serpin.
-Önceden ısıtılımış 180C fırında üzerleri kızarıp iyice pişene dek yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.


Üff noktası

-Miktar çok gelirse kalanları buzlukta muhafaza edebilir, ihtiyaç halinde fırına atabilirsiniz.

-Buzlukta saklarken de çok büyük bir öbek halinde saklamayın. Mesela 20 böreğiniz kalmışsa 10'ar 10'ar poşetleyip, kaldırın. Her zaman o kadar çok miktara ihtiyacınız olmayabilir ya da daha az miktar kullanmak isterseniz donmuş börekleri birbirinden ayırırken zedelersiniz, hepsini boşuna çözmüş olursunuz.

-Kabakları çiğ olarak koyduğunuz için pratiktir. Beyaz peyniriniz çok tuzlu ise iç malzemeye tuz koyarken ölçülü olun.



1 yorum:

Adsız dedi ki...

şuan deniyorum, teşekkürler tarif için.