4 Aralık 2011

FRIED BANANA (KIZARMIŞ MUZ)

SF’da Betelnut’da (http://www.betelnutrestaurant.com/) tavsiye üzerine yediğim bu tatlı tatilimin üzerinden neredeyse 1,5 ay geçmesine rağmen aklımdan çıkmadı. Birkaç deneme sonrası aynı tarifi bulduğuma eminim. Bol kalorili olduğu için bu tarifi kötü günlerJ için saklamanızı öneririm. Aslında klasik tempura hamuru ile de denenebilir ama ben bu tarifi Asian Cook kitabımda bulduğum için neredeyse orijinalini bozmadan uyguladım. Dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşak oluyor. Bunun için de yapar yapmaz servis etmeniz gerekiyor.

Ne lazım?
115 gr. kek un*
40 gr. pirinç unu
½ çay kaşığı tuz
200 ml. su
4 küçük muz (biraz sert olursa iyi olur)
Lime (isteğe bağlı)
Kızartmak için yağ
Servis için vanilyalı dondurma, karamel sos, kıyılmış badem

* Tarifin orijinali Self-raising flour (kendinden kabaran un) ile. Bu un türü, kek undan farklı ama pratik olması açısından kek un da işe yarıyor. Evde 150 gr. self raising un hazırlamanız için ölçü: 150 gr un + 5gr kabartma tozu +1 fiske tuz*

Arife tarif
1-Lime kullanacaksanız kabuğunu kullanacağınız için ince rende ile rendeleyin. Kuru malzemeyi, lime kabuğunu ve suyu karıştırıp, koyuca bir karışım yapın.
2-Derince bir tencerede bolca yağı iyice kızdırın. Karışımın içine muzları atın ve karışımı muzların her yerine bulayın. Bir çatalı kürek gibi kullanarak karışımın içinden bir muzu alıp tencereye atın, kızartın.
3-Süzgeçli bir kaşık ile kağıt havlu üzerine çıkarın.
4-Vanilyalı dondurma ve ev yapımı karamel sos ile servis edin. Hazır karamel sos da makbuldurJ

Ben karamel sosunu şöyle yapıyorum. Bu sosu dondurma ve meyve ile de kullanabilirsiniz.
1,5 kahve fincanı toz şeker
½ kahve fincanı su
1 kutu krema
½ çay kaşığı (sıvı) vanilya özü (isteğe bağlı)

Kalın tabanlı bir tencerede su ve şekeri karıştırın. Şeker eriyene kadar kısık ateşte pişirin. Şeker, orta kahverengi olana kadar tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırarak, 5 ila 7 dakika kaynatın. Çok hızlı bir şekilde yanabileceğinden dikkatle izleyin. Sıçramaması için ateşten alın ve yavaşça krema ile vanilyayı ekleyin. Sos kalınlaşana dek yaklaşık 2 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın, ya da başka  ¼ fincan krema ekleyin ve oda sıcaklığında servis edin.

Üff Noktası
Derin yağda kızartmak muzun çevirirken dağılmaması açısından önemli. Muzlar çok olgun ve yumuşak olmamalı çünkü kızarınca da yumuşuyorlar. Lime eklemek çok güzel bir aroma veriyor, tavsiye ederim. Muzun küçüğünü bulamadıysanız bir büyüğü ikiye bölüp kullanabilirsiniz.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

blogunu cok begendim izlemek istiyorum bugün itibariyle istersen sende buyur gel canim