24 Eylül 2007

TAHİNLİ KURABİYE

Geçtiğimiz haftalarda hava biraz kapalıydı hani. Kendi adıma konuşayım tam bir depresyon havasıydı. Yağmur tüm istek ve arzusuna rağmen yağamıyor, rüzgar essem mi esmesem mi diye düşünüyor, güneş bulutların arasında sıcaklığını hissettirse de ısrarla yüzünü göstermiyor. Sonuç: gri bir gökyüzü. Haftasonu olmasına rağmen canım bu havada dışarı çıkmak istemiyor. Çok sıkıldım. Yemek dergilerini karıştırmaya başladım. Dıınıııınııın! İşte o! Tahinli kurabiye. Kokusu burnuma geldi. Sonra yanında demli bir çay hayali gözümün önünden geçiverdi. Artık her şey için çok geçti. Kendimi evde tahin var mı diye ararken mutfak dolabının içinde buldum. Ve maalesef varmış!



Ne lazım?
1 paket margarin (250 gr)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı tozşeker
10 çorba kaşığı tahin
Yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un, pudra şekeri

Arife tarif
1. Oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin, yoğurt ve limon suyunu karıştırın.
2. Un ve kabartma tozunuda ekleyip çok sert olmayan bir hamur elde edin. Unu yavaş yavaş ekleyin, bir defada fazladan eklediğiniz unu geri almak mümkün olmayacağından aşama aşama hamur ele yapışmayana kadar kademeli olarak un eklemek her zaman için hata payını azaltır.
3. Hamuru yarım ssat dinlendirin. Üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
4.Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya bölün.
5.Her bir parçayı merdane ya da oklava ile açarak daire biçiminde 3 adet yufka elde edin. Daire elde etmenin çok kolay olmadığını biliyorum. Genelde sağdan soldan çekelenmiş sekizgen bir yufkanız olabilir. İşin sırrı hamuru merdaneye sarıp açarken her defasında döndürüp biraz daha ileriden merdaneye sarmaktır. Bunu sözle ifade etmek biraz zor ama hamur açmasını bilen birinden göstermesini rica edebilirsiniz. Neyseki burada yamuk bir daire bile işimizi görüyor. O yüzden daire yapana kadar çekelemek serbest! Bir de açarken merdaneye yapışmaması için biraz un serpmeniz tavsiye edilir.
6. 3 adet yufkanın her birinin üzerine tahin sürün ve üzerine tozşeker serpin.
7. Her bir yufkayı 12 eşit parçaya bölün. (Üçgen parçalar elde edin)
8. Elde ettiğiniz üçgen parçaların kalın kenarından ince kenara doğru sigara böreği gibi sarın.
9.180 C fırında pişirin. Ilınınca sonra üzerine süzgeç yardımıyla pudra şekeri yağdırın. Eğer fırından çıkar çıkmaz serperseniz pudra şekeri kurabiyenin üzerinde erir. Kurabiyleriniz de yapış yapış olur söliym.



Hadi o pişerken siz çayı koyun ve mümkünse kurabiyeleri ılıkken tüketin.

Hiç yorum yok: