6 Şubat 2009

Farklı ve hafif lezzetler..

Klasiklerden sıkılmış, farklı ama hafif tarifler arıyordum. Hepsine bir anda kavuştum. Hepsini bir çırpıda yaptım. Bekletmeden yazdım. Tatlısından tuzlusuna buyrun deneyin derim.

BULGURLU SALATA

Bu zamana kadar salatada ve tabi ki kısırda ince bulgur kullanmıştım. Bu salata ise bildiğimiz pilavlık bulgurla yapılıyor. Çok doyurucu olmakla beraber nar ekişisi, nar tanesi, bulgur ve cevizin ne kadar iyi bir takım olduğunu bir kez daha hatırlatıyor bize. Hele de benim gibi bakliyat yanlısı ekşisever bir şahsiyetseniz mutlaka denemenizi isterim.




Ne lazım
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
½ su bardağı kurutulmuş domates
½ bardağı iri dövülmüş ceviz
½ demet kıyılmış dereotu
½ demet kıyılmış taze nane
1 su bardağı nar tanesi
½ çay bardağı kuru üzüm
2 çorba kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı sıcak su
2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
½ limon suyu
Tuz, pul biber






Arife tarif
-Kurutulmuş domatesleri incecik kıyın. Sıvıyağı bir tencereye alarak domatesleri bu yağda 1 dakika kadar kavurun.
-Tencerenin içine bulguru ekleyin, 1-2 dakika daha kavurun.
-Nohutları, tuz ve pul biberini koyup karıştırın ve 3 bardak sıcak suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın ve 30 dak. kadar tencerenin kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın.
-Bulgurunuz demlenirken siz cevizleri teflon bir tavada kısık ateşte bir kaç dakika hafifçe kavurun ve kenara alın.
-Tenceredeki bulgur soğuduğunda nar ekşisi, limon suyu, dereotu, nane, nar taneleri, kuru üzüm ve kavurduğunuz cevizleri ekleyip,
harmanlayın.

KAŞARLI MİNİ KÖFTELER







Ne lazım
500 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
5-6 dal demet kadar ince kıyılmış maydanoz
2-3 çorba kaşığı galeta unu
200 gr. taze kaşar peyniri
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon

Arife tarif
-Kaşar peynirini iri küpler halinde doğrayın.
-Soğanı rendeleyin.
-Kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, maydanoz, galeta unu, sıvı yağ, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip yoğurun.
-Kıymadan elinize cevizden büyükçe bir parça alıp, avucunuzda yuvarlayarak top yapın.
-İçli köfte yapar gibi köftenin ortasını parmağınızla açıp, bir küp kaşar peyniri koyun ve tekrar yuvarlayıp kapatın.
-Köfteleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 180C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.

Köfteleri yağsız teflon tavada da pişirebilirsiniz.

Süs yapalım
Ben köftelerin üzerine şık gözükmesi için küçük tahta şişler batırıp, onların da üzerine birer cherry/kiraz domates batırmıştım. Pişmiş domatesten hoşlamıyorsanız bu işlemi köfteleriniz piştikten sonra da yapabilirsiniz.

Üff noktası
Kaşar peynirinde cimrilik yapmayayım derken, çok büyük küpler yapmayın. Sonra peyniri köftenin içinde değil fırın tepsisinden yemek durumunda kalırsınız.


PORTAKALLI DİLİMLER

Ne kadar çok fonskiyonlu bir meyvedir bu portakal şöyle bir düşündüm de..Vitamine ihtiyaç duyduğumuz hastalık zamanlarında.. Suyu, reçeli ve marmelatı eşlik eder kahvaltılarımıza. Yemeklerde ekşi-tatlı dengesini kurmak için birebirdir. Mesela zeytinyağlı kerevize bir portakal sıkmayı denediniz mi pişerken. Kabuğundan şekerleme yapılıp, çikolata kaplanınca bayram şekeri oluverir. Parfüm ve esans yapımında bile kullanılır. Kabuğunun rendesi keklerde ne güzel de kokar. En basiti, en güzeli: tek başına meyve olarak tüketmektir onu. Bir de tatlıların ana malzemesi olur bu doğal ilaç. Aşağıdaki gibi mayhoş bir tatlıya da kakao ve çikolata ile pek yakıştı!


Arife tarif

Tabanı için
2,5 çorba kaşığı kakao
1,5 su bardağı un
200 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
½ su bardağı pudraşekeri
Bir tutam tuz

Bütün malzemeyi iyice yoğurun ve aliminyum folyoya sarın. Buzdolabında 1 saat dinlendirin.

Üzeri için
3,5 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı portakal marmeladı (hazır satılan kavanozları kullanabilirsiniz, ben özellikle diyet/şekersiz olanından kullandım)
8 tepeleme çorba kaşığı irmik
1 çorba kaşığı tereyağı

-Yağ hariç tüm malzemeyi bir tencreye alın ve koyuca bir muhallebi kıvamını alana dek pişirin. Ocaktan alıp, içine tereyağını ilave edip karıştırın. Ara sıra karıştırarak soğutun.

-Dolaptan çıkardığınız hamuru, yağlamış olduğunuz kare ya da dikdörtgen ama derince bir cam fırın tepsisinin tabanına elinizle bastırarak yayın. Önceden ısıtılmış 180C fırında pişirin. (ilk piştiğinde kek gibi yumuşak olacak ancak sonra sertleşip kıtır bir hal alacaktır)

-Soğuyan irmikli muhallebiyi yine soğuyan kakaolu tabanın üzerine döküp önce oda sıcaklığında sonra buzdolabında iyice soğuması için bekletin.

Çikolatalı sos
3-4 çorba kaşığı şekersiz (kutu) kremayı 1 büyük paket bitter çikolata ile ister benmari usülü ister küçük bir tencerede ateşte eritin. Bu sosu portakallı harcın üzerine bir kaşık yardımıyla ince bir tabaka halinde yayın.

-Üzerini portakal kabuğu ya da çikolata rendesi ile süsleyin. Küçük kareler halinde keserek servis yapın.

ISPANAKLI KİŞ

Hamuru az, sebzesi çok!

Arife tarif

Kiş hamuru
70 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı çok soğuk su
1 fiske tuz

-Bir kaba unu, küp küp kestiğiniz tereyağını ve tuzu koyun. Yoğurmaya başlayın ve hamurun toparlanması için suyu ekleyerek yoğurmaya devam edin.
-Hamuru çabukça yoğurmaya çalışın, hamurun toparlanması zor olacak ancak kısa bir süre içinde pürüzsüz bir hamur haline gelecektir. Hamuru bir buzdolabı poşetine koyup, buzdolabına kaldırın ve 30 dakika bekletin.
-Hamuru çıkarın ve bir merdane ya da oklava yardımıyla 23 cm.lik tart kalıbından biraz büyükçe bir daire açın. Daire şeklinde hamuru tart kalıbının tabanına yayın ve kenardan taşan hamurları bir bıçak yardımıyla kesin, tart kalıbını hamurla kaplayın.
-Pişerken kabarmaması için bir çatalla hamurun tabanına delikler açın.
-Hamurun üzerine bir parça fırın kağıdı örtüp, üzerine ağırlık yapması için bir miktar kuru bakliyat (nohut, kuru fasulye..) dökün ve 180C önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkınca kağıdı ve bakliyatları kaldırın. 10 dakika kadar da boş olarak pişirin. Fırından çıkarın.


İçi İçin
500 gr. ıspanak (vaktiniz dar ya da üşeniyorsanız kavanozda satılan hazır kavrulmuş ıspanaklardan kullanabilirsiniz, büyük kolaylık sağlar.)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ kutudan biraz az kutu çiğ krema
1 bardak beyaz peynir
3 yumurta
Muskat rendesi
Tuz ve karabiber

-Eğer hazır kavrulmuş ıspanak kullanmayacaksanız ıspanakları ayıklayın, iyice yıkayın, doğrayın ve teflon bir tencerede zeytinyağı ile ıspanaklar önce suyunu bırakıp, sonra çekene kadar kavurun.
-Kavurduğunuz ıspanak soğurken bir çırpma kabında yumurtaları, kremayı ve peyniri iyice karıştırıp, bu karışıma ıspanakları ekleyin.
-Muskatı rendeleyin, tuz ve karabiberi de ilave edin.
-Pişirdiğiniz kiş hamuruna, ıspanaklı karışımı boşaltın. Önceden ısıtılmış 180C fırında 35-40 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.


ÇITIR ÜÇGEN BÖREKLER



Ne zamandır market raflarında baklavalık yufkalara gözüm çarpıyordu, bunlarla börek yapsam nasıl olur diye düşünüyordum. İki kat yaptım, çok çıtır ve en mühimi çok hafif oldular.

Arife tarif
6 adet baklavalık yufka
Beyaz peynir
İnce kıyılmış maydanoz

Bu malzemeler için miktar yazmıyorum, yufkayı çoğaltınca, iç malzemelesini de çoğaltın.

1 yumurta
½ bardak süt
½ bardak sıvı yağ

Yumurta, süt ve sıvıyağı bir kapta çırpın. Baklavalık yufkaların iki tanesini alın ve aralarına hazırladığınız sostan sürerek üstüste koyun. Yufkayı 3-4 parmak genişliğinde uzun şeritler halinde kesin. Ucuna iç koyup muska/üçgen şeklinde sarın. Üzerine kalan sostan ve yumurta sarısı sürüp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde üzerleri kızarana kadar pişirin.

Bir küçük öneri daha: böreklerin yanına yoğurtlu bir dipsos yaparak atıştırmalık olarak da içkinin yanında tüketebilirsiniz.



Hiç yorum yok: