16 Ekim 2010

LAZANYA

Makarna hep aklınıza geliyor ama lazanyayı unutuyorsunuz bence. Oysa ki kendisi bir ana öğün olacak kadar heybetli. İster yanında şarap ve salata ile romantik bir yemek oluverir, ister kola ile hatta ayran ile yenir. İsterseniz kıymalı makarna isterseniz börek niyetine. Aslında oldukça kolay ve hızlı ama bir o kadar da uğraşılmış havası var. Önceden hazırlanıp (buzlukta, buzdolabında bekler) misafir geldiğinde fırına atılabilen cinsten pratik.




Ne lazım?
1 paket lazanya (ben Barilla kullandım)
1 soğan
1 diş sarımsak
1 havuç
150 gr. az yağlı dana kıyma
1 kabak
1/2 su bardağı bezelye
1 kutu (200gr.) doğranmış domates konservesi
Kekik (taze olursa iyi olur, yoksa kuru)
1 su bardağı rendelenmiş parmesan (yoksa eski kaşar)
½ su bardağı taze kaşar
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber

Beşamel sos:
20 gr.un (Tepeleme 1 çorba kaşığı)

20 gr. tereyağı (Tepeleme 1 çorba kaşığı)
350 ml. Süt (1 + 1/3 bardak)
Muskat, tuz

 Arife tarif
• Havucu rendeleyin. Kabağı soyup, minik küpler halinde doğrayın.
• Tencereye 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı alın. Ocağın altını yakın.
• 1 soğanı zar şeklinde kıyın (ya da robotta doğrayın), 1 diş sarımsağı da ince kıyın, ikisini de tencereye atıp pembeleştirin.
• Rendelenmiş havucu ekleyin, biraz daha kavurun.
• Kıymayı ekleyin ve kırmızı et görüntüsü gidene kadar kavurun.
• Küp doğranmış kabağı ve çiğ bezelyeyi ekleyin.
• Domatesi ekleyin.
• Taze kekik, tuz ve karabiberi koyup, altını kısıp bir miktar pişmeye bırakın.

 
• Bu esnada beşameli hazırlamak için; tereyağını küçük bir tencereye alıp eritin, unu ekleyin ve biraz kavurun. Köpükleşmeye başlar başlamaz (un kokmamalı), sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak biraz koyulaşmasını bekleyin. Oldukça sulu bir muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın. İçine biraz tuz ve muskat rendeleyin.

• Kıymalı iç malzemeyi ocaktan alın.

• Dikdörtgen bir payreks kabın tabanına kepçe ile biraz beşamel dökün. Sonra tabanı lazanya ile kaplayın. Üzerine bir miktar daha beşamel dökün. Üzerine kıymalı harçtan alarak yayın. Onun üzerine rendelenmiş parmesan serpin. Tekrar -lazanya + beşamel + kıyma + parmesan sırasını uygulayın. Ve son bir kez daha tekrarlayın. Yani toplamda 3 kez olacak. En üste tekrar lazanya kaplayıp, beşamel dökün ve bu defa taze kaşar ile döşeyin.

• Payreks kabın üzerini, sıkıca alüminyum folyo ile iyice kaplayın. 180C fırında 30 dak. bu şekilde pişirin. Fırının kapağını açıp folyoyu dikkatlice çıkarın, 15 dakika da bu şekilde pişirin. Sonunda üzeri iyice kızarmış olacak. Biraz dinlendirip sıcak olarak servis yapın.


                    
Üff noktası
  • Lazanyaların elinizdeki kabın büyüklüğüne göre döşemek için lazanya parçalarını kırarak yama yapabilirsiniz. Pişeceği için sıkıntı olmaz.
  • “Çiğ bezelyem yok konserve olsa olur mu?” derseniz olur ama konserve bezelyeyi kıymalı harcı ateşten alınca ekleyin.
  • Domates konservesi kullanmamın nedeni daha renkli ve lezzetli olması. Yoksa normal domatesin kabuğunu soyup küp doprayarak da kullanabilirsiniz.
  • Beşamel ile uğraşamam diyenler, hazır beşamel soslar market rafında sizi bekler.
  • Muskat yoksa üzülmeyin, onsuz da olur.
  • Parmesan biraz pahalı bir peynir, eski kaşar en yakın alternatifi. O da yoksa taze ile devam edin, birazcık çok eriyecektir ama idare edebilirsiniz.

3 yorum:

ilsu dedi ki...

Mikrodalgada oluyo mu bu meret aslıjan? Hemancacik yapıversek?

¨¨ dedi ki...

ilsujucum bu mikrodalga olayını yemek ısıtmak, su kaynatmak, çikolaya ertimek gibi aksiyonlar dışında yemek pişirmek amacıyla hiç kullanmadım doğrusu. Şimdi yemeğin mikrodalgada pişmesi için bünyesinde yağ, su veya her ikisini de taşıması yeterlidir mantığı ile yola çıkaraktan neden olmasın diyorum. Ama üzerine aliminyum folyo yerine pişirme kağıdı ya da steç film ile kapatmak ve buhar olayından dolayı da üzerine bir kaç delik açmak lazım gelir diye düşünüyorum. Mikrodalga yemekleri için tarif veren bir sürü de blog var bu arada. Bu konuda kendini geliştirmek istersen yane:)) ben baktım hızlıca ama lazanya pişiren bulamadım.

Huriye Ünlü dedi ki...

Peki buzluk için ön hazırlık yapıp pişirmeden mi atalım