23 Haziran 2008

ÇİKOLATALI YOĞURT KEKİ




Peynirkeki (cheesecake) araştırmalarım sırasında yine Sofra dergisinin bir sayısında rastladığım ve favorim haline gelen bu tarifi mutlaka denemenizi öneririm. Kolay, hafif ve benim gibi çok tatlı sevmeyenler için ideal lezzette..

Tabanı için:
2 paket Eti Burçak bisküvi
1 çorba kaşığı tepeleme margarin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz

Biküvileri robotta, elinizle ya da bir poşetin içine koyup üzerinden ağır bir vasıta (tencere, kavanoz..vb.) ile geçmek suretiyle ufalayın. Derince bir kabın içinde margarin, tarçın, ceviz ile karıştırıp, varsa 26 cm. çapında kelepçeli bir kalıbın yoksa yapışmaz bir teflon ya da cam tepsinin tabanına döşeyin. Buzdolabına koyun ve iç malzemesini hazırlamaya geçin.

Üzeri için:
1 su bardağı tozşeker
750 gr. süzme yoğurt
1 çorba kaşığı un
2 adet yumurta
1 paket vanilya
½ çay bardağı süt
1 paket (80 gr.)bitter çikolata

Önce çikolatayı benmari usülü erimesi için ocağa koyun. (Benmari ne demek diyenler için söylüyorum; Bir tencerenin içine yarısını geçecek kadar su koyup kaynaması için ocağa oturtun. Bu tencerenin içine girebilecek başka bir kaba çikolatayı koyup, tenceredeki kaynayan suyun içine oturtun. Tabi ikinci kabın içine su girmemesi için tencerenin ağzı büyüklüğünde yani sadece dibi suya değecek ama tamamen batmayacak büyüklükte bir kap olması iyi olur. Amaç çikolatanın ateşle temas etmeden suyun sıcaklığı ve buharıyla erimesi. Ben genelde çok küçük bir tencere ile tencerenin ağzı büyüklüğünde porselen bir kase ile yapıyorum bu işlemi.)
Çikolata erirken tozşeker ve süzme yoğurdu el mikseri ye da robottta çırpın.
Üzerine unu ve vanilyayı ekleyin.
Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin.
Sütü ekleyin ve 2-3 dak. daha çırpın.
Elde ettiğiniz karışımın 1/3 ünü dolaptan çıkardığınız bisküvili tabanın üzerine dökün.
Karışımın kalanına erimiş olan çikolatayı karıştırın ve çok kısa çırpın.
Bu çikolatalı karışımı da önceki sade karışımın üzerine dökün ve biribirin karışmaya çalışan iki renkli karışımın üzerini düzelterek çatalla ebruli desenler yapın.
170C de 40 dakika pişirin.

Peynir yerine yoğurt kullandığınız için ekşimsi, hafif bir tadı oluyor. Servis yaparken üzerine hazır ahududu soslarından pişirebilir, sade dondurma ya da ahududu, böğütlen gibi meyvelerle sunabilirsiniz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Canim benim allah seni nazarlardan korusun...Bu zamanda boyle becerikli kiz olmak herkese nasip olmaz...Ellerin dert gormesin..kiymet bilenlerle karsilastirsin...Dilinin de yazilarininda elin kadar lezzetli oldugunu unutma...
Ne demisler armudun iyisini...A..yemesin insallah..dualrim seninle...halacan

øττøṃαṉṡ dedi ki...

rastgele buldum ama cok beendim paylasımları tşklr. takipte olacagım :)

Adsız dedi ki...

Aslıcım tarifler harika ve tam benim damak tadıma göre..ellerine sağlık! yeni bir dost:)nilgün