24 Kasım 2007

ISPANAKLI PENNE

Eğer niyetiniz varsa az sonra okuyacağınız tarif bendenizin 1999 yılının fırtınalı bir Ocak ayında (muhtemelen Migros’tan) satın aldığı bir Sofra dergisinin tozlu sayfaları arasından çıkmış olup, o tarihten bu yana damağımda kalan lezzetinden olsa gerek tüm ölçüleriyle aklımda kalan “en lezzetli acil durum önerisi”dir. Ayrıca yine az sonra yanında vereceğim “akdeniz paketi”yle bir ziyafete dönüşme özelliği de vardır.

Her yeni yetmenin yapmasını ilk öğrendiği ve bu yetiyi unutmadan sürdürebildiği yegane yemek, öğrenci ve bekar evlerinin vazgeçilmez paketi, yaratıcılıkta sınır tanımayan bir malzeme, “şişmanlatmaz” brövesini alarak tek başına bir diyetin isim annesi olacak kadar masum, evde onda bir fiyata yapabildiğiniz soslu çeşitlerinin restoranlarda verildiğinde kıymetli olduğu doyurucu bir bakliyattır makarna. Her ne kadar son zamanlarda geçirdiği isim değişiklikleriyle modernizmin ve sosyetenin gazabından nasibini alsa da spagettinin bildiğimiz “çıbık” makarna, “penne” denilenin üzerinden kamyon geçmiş düdük makarna, “tortellini” olanının mantı yapmaya üşenen hatunların içini doldurduğu mantı makarnası olarak adlandırdıkları midye makarna olduğunu biliyoruz.


Menüden seçerken adını bile zor söylediğiniz, bir gelin gibi süslenmiş şekilde önünüze gelince tabağı bitirene kadar içinde ne olduğunu çözemediğiniz ve bir avuç dolusu para bıraktığınız makarnalar bir yana bir de lezzeti dolayısıyla çıkardığınız zevk seslerinden etrafı rahatsız ettiklerimiz vardır ki müdavimi yapar bizi o restoranın. Bu konuda eline su dökülemeyecek mekanlar var. Siz bildiklerinizi önere durun, bu tarif benim favorim: hem tatbiki çok basit hem de çok leziz. Bi de böyle kaşarları uzuyor filan..

Arife tarif
Tarifim 3-4 kişi için çünkü ben ısıtılmış yemekten hoşlanmam. Az ve öz yapın, bir seferde yensin bitsin sürünmesin nimet. Siz kalabalıksanız tarifteki malzemeleri iki katına çıkartırsınız bir zahmet.

Ne lazım?
yarım paket penne makarna (düdük de makbuldur, marka tercihim Barilla)
yarım kg. ıspanak yaprağı (ıspanak ayıklamakla yıldızı barışmayanlar hazır paketlenmiş olanlarından alınız)
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık (baharat reyonlarında küçük paketler halinde var)
½ paket krema
2 diş sarmısak
1 fiske muskat (bu güzel tat verir ama bunun için aktara gitmek ya da market reyonlarında dikkatlice aramak gerekir. Yoksa, hiç kasmayın, tuz biber yeterli)
3 çorba kaşığı kaşar rendesi
1 orta boy soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber

Bir de bu işi yapmak için illaki bir mutfak robotuna ya da doğrayıcısına ihtiyacınız olacak.


Nası yapalım?
-Bir tencerede suyu kaynattıktan sonra makarnayı kaynayan suya atıp, altını kısın.
-Ispanakların kök ve dal kısımlarını ayırıp, yapraklarını alın. Hazır paket ıspanak kullanıyorsanız paketi açmanız yeterlidir:) Yaprakları kaynar suya daldırıp 15-20 sn bekletelim. Ispanak yapraklarını diriliklerini kaybetmeden çıkarıp, iyice sıkıp, bir kenarda bekletelim.
-Soğanı varsa robotta kıyalım yoksa küp küp (yemeklik) doğrayalım.
-Yağı tencerede kızdırıp içine dolmalık fıstıkları atalım ve renkleri kahverengi oluncaya, mükemmel kokular yayılıncaya dek kavuralım.
-Delikli bir kepçe ile (yoksa bir kaşıkla ama yağını süzdürerek) fıstıkları başka bir tabağa alıp, doğranmış soğanı tenceredeki yağa atalım ve soğanı kavuralım.
-Soğanlar pembeleşip, iyice kavrulunca tencerenin altını kapatalım.
-Robota ıspanakları, yağını hafifçe süzdürdüğünüz kavrulmuş soğanları, kavurduğunuz fıstıkları (fıstıklardan süslemek için 10-12 adet ayırın), tuz, karabiber, muskatı, sarmısakları ve kremayı koyup, püre haline getirelim.
-Kaynayan sudaki makarnayı süzelim ve tekrar tencereye alalım.
-Robotta çektiğiniz ıspanak püresi ile karıştırıp, üzerine bolca kaşar rendesini ekleyelim.
-Servis edeceğiniz tabağa alıp, ayırdığınız kavrulmuş fıstıklarla süsleyebilirsiniz.

Ortaya akdeniz salata ve yanına güzelce soğutulmuş bir beyaz şarap ile kendinizi kaybetmeden yiyin:) Hatta bunlara ek olarak kırmızı ya da mavi pötikareli masa örtüsü, mum ışığı, akdeniz tınıları barındıran bir müzik, başlangıç için fesleğenli domates çorbası, kaşar yerine parmesan, kapanışta kahvenin yanında bütün bu saltanata yakışacak bir tiramisu gibi detayları düşünürseniz sevdiğinize ya da sevdiklerinize “italya” konseptli bir gece tertipleyebilirsiniz. Hem çorba ve salata ile altlık yapılan mideler makarnayı ölçülü bir dozda tüketir (misafilerin arasında bir obez olmadığını farzediyoruz), hem de pizza gibi klasikten uzaklaşarak, gecenin sonunda koltuklara yığılan şişkin göbekleri engellemiş olursunuz. Hafif bir tatlı ve kahve ile olan cilaya da kimse hayır demeyecektir. Salata ve tiramisu tarifleri de müessesimizin bir ikramıdır. Tabi bu uydurmasyon italya geyiğini mümkünse İtalya hayranı, İtalyan kültürünü bilen arkadaşlar ya da İtalyanlar üzerinde uygulamayın. Yeyin gayrı:)

1 yorum:

bahariko dedi ki...

asli abla yemeklerin cok guzel gidiyor. yemek okuluna mi gidiyorsun?
ben bu aksam bu ispanakli penneyi yapmaya karar verdim!
Hong Kong'dan sevgiler :)
Bahar