2 Ağustos 2009

ÇEKİRDEKLİ KITIR


Gamze Bursa’nın kitabında görünce dayanamadım. Bu kıtırları kahvaltıda peynirle, şarap ve peynir ikilisine arkadaş olarak ya da çaya gelen misafirlerinize servis edebilirsiniz.
Ne lazım?

1/2 su bardağı un
¼ su bardağı kepekli un
¼ çay kaşığı kabartma tozu
¼ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı tereyağı (küp küp kesilmiş)
1 çorba kaşığı+1 çay kaşığı süt
1 çay kaşığı limon suyu
Gerekirse 1 çay kaşığı süt
1 yumurta akı, hafifçe çırpılmış
Üzeri için: susam, çörek otu, haşhaş, ayıklanmış ay çekirdeği ya da kabak çekirdeği


Arife tarif

-Bir kaseye un, kepekli un, kabartma tozu, tuz ve şekeri koyun.
-Tereyağını ekleyip, yoğurun.
-Başka bir kapta limon suyu ve sütü karıştırın ve bunu hamura ekleyin.
-Hamur toparlanmıyor ve hala kuru ise 1 çay kaşığı daha süt ekleyin.
-Hamuru merdane yardımı ile ince olarak açın.
-Kare parçalar kesin (Hamuru tek seferde açıp yapamazsanız, kalan parçaları tekrar tekrar yoğurarak hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edebilirsiniz)
-Karelerin üzerine önce yumurta akı sürün, sonra malzemeleri serpiştirin.
-Bir spatula yardımı ile aldığınız kareleri yağlı kağıt serili bir tepsiye dizin.
-Önceden ısıtılmış 180C fırında 15-20 dak. pişirin.

Üff noktası
Kareleri keseceğiniz hamuru istediğiniz incelikte tek seferde büyük ve ziyan olmayacak şekilde açabilirseniz yumurta akı sürme ve malzemelerle süsleme işlemini yaptıktan sonra karelere bölebilirsiniz.

Hiç yorum yok: