2 Ağustos 2009

KAYISI VE BADEMLİ TOPLAR

Ne zamandır evde kendim yapmak istiyordum bu hafif kurabiyeleri. Aslında kurabiye diyerek kurabiyelere hakaret etmek istemem. Un yok, yağ yok, az şekerli, sağlıklı. İncirli ve cevizlisini de deneyip, yazıcam.

Ne lazım?
200 gr. kuru kayısı
200 gr. file badem
100 gr. tozşeker
5 yumurta akı

Arife tarif
-Kuru kayısıları küçük küpler halinde doğrayın.
-Bir kabın içine kalan tüm malzemeyi koyup iyice karıştırın.
-Yağlı kağıt serili bir tepsiye (az yağlanmış teflon tepsi de olur) karışımı dökün ve -180C önceden ısıtılmış firinda 20 dakika kadar pişirin.
-Fırından çıkıp, biraz ılınınca tezgaha ters çevirip yağlı kağıdı üzerinden alın ve küçük kare parçalar kesin.
Üff noktası
Ben yağlı kağıt yerine küçük silikon kaplar kullandım, çıkarması kolay oluyor.

Kalıptan çıkarırken şekilleri bozulursa üzülmeyin, daığılan parçaları hafif ılıkken elinizle yuvarlayıp, küçük toplar yaparak soğumaya bırabilirsiniz.

Diğer bir alternatif yumurta akını 3 adet kullanıp daha az sulu bir hamur yapmaktır. Bunu elinizle yoğurur, yağlı kağıt üzerine kaşık ile koyabilir ya da yine elinizde top yapıp öyle pişirebilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık..
yumurta aklarıyla şeker köpürtülmüyor mu?

. dedi ki...

Slm, hayır, köpürtmeye gerek yok, yumurta akı kayısı ve bademleri yapıştıran bir tutkal görevi görüyor sadece.. Hepsini bir kapta elle mıncıklamak surtiyle bir araya getirmek yeterli:)