13 Haziran 2009

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

Hani bazı sebzeler, oTlar vardır hep görürsünüz tezgahta ama bir türlü alıp da pişirmemişsinizdir. Ya cesaret edemezsiniz, tadını bilmiyorsunuzdur ya da nasıl pişirileceğini. Deniz börülcesi ile ilgili en çok duyduğum şey bu. “Aaaa.. ben onu görüyorum hep pazarda ama hiç almadım, böyle mi oluyormuş?” Alın yahu, korkmayın, alın salatasını yapın, içkinizin yanına meze yapın, kendinden tuzlu, hafif ekşi ama lezzetli olan bu mucizeden siz de nasibinizi alın.

Vikipedia’ya göre deniz börülcesi ıspanakgiller familyasından bir bitki türü. Deniz kıyısına yakın yerlerde yetişiyor, Türkiye'de ise en çok Gökova’da.

Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetiştiğinden daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi geldiği söylenir.

Ne lazım?
1 bağ deniz börülcesi
Nar sirkesi (üzüm ya da elma da olur) ya da ½ limon suyu
1-2 diş sarmısak (Yerken en yakışandır, onsuz olmaz.)
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı

Arife tarif


1-Deniz börülcelerinin çamurlu kısımlarını kesip atın, topraklarını iyice yıkayın.
Börülceleri makarna gibi haşlayın.Bir tencereye soğuk su koyarak kaynatın, kendinden tuzlu olduğundan TUZ ATMAYIN, içine deniz börülcelerini atın, 10-15 dakika diriliklerini kaybetmeyecek kadar haşlayın. Her yer haşlanmış mısır gibi kokacak:)
2-Haşladıktan sonra yeşil renklerini kaybetmemeleri için çok soğuk sudan geçirin.
3-Börülcelerin yeşil dallarının içinde sert dalları vardır, yeşil kısmı bu dallardan ayırdıktan sonra yemek gerekir. Sert sapları alt kısmından tutarak parmaklarınızla ince dallardaki yeşillikleri tabağın içine sıyırın.
4-Sarmısakları dövün, zeytinyağı ve sirkeyi karıştırıp deniz börülcelerinin üzerine gezdirin.

Hazır laf börülceden açılmışken programa İskeçe yöresinden “bahçelerde börülce oynar gelin görümce” türküsünü hatırlayarak devam edelim ve yukarıdaki tarifi normal börülce için de kullanabileceğinizi hatırlatalım.

BÖRÜLCE SALATASI





Ne lazım?
1 kg. börülcesi (fasulye gibi olanından)
1 kuru soğan
Sirke
1-2 diş sarmısak
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Tuz

Arife tarif


1-Börülcelerin tepelerini (alt ve üst kısımlarını) elinizle (küçücük) koparın.
2-Bir tencereye, börülceleri, su, bir bütün soyulmuş kuru soğan ve çok az tuz koyarak kaynatın. Altını kısıp börülcelerin iyice pişmesini bekleyin.
3-Ocaktan aldığınız börülceleri süzün, bir tabağa alın ve dövülmüş sarmısak, zeytinyağı, sirkeyi ve tuz ile yaptığınız sosu börülcelerin üzerine gezdirin.



Hiç yorum yok: