10 Mayıs 2007

SERİN LEZZETLER (Limonlu Parfe)

Uzun süredir fısat bulup da bir şeyler yazamadım. Hem iş güce devam edip hem de blogger olmak zormuş walla. İnsanın bu işe konsantre olması için bol vakti olmalı kanımca. Yani öyle çocuk da yaparım kariyer de gibi bir şey değil bu:) Diyelim ki vakit buldum. Bir kere bu sıcaklarda mutfağa girmeden önce bir fizibilte çalışması yapması gerekiyor insanın. Fazla enerji tüketmenizi engelleyerek minumum haraket gerektiren türden şeyler yapmak, az bulaşık çıkarmak (artık suyu kullanırken de tedirginiz ya) ..vb. şeyleri düşünmek lazım. Ofiste ve evde klimanın nimetlerinden faydalanabiliyor hatta abartıp üşümeyi bile becerebiliyorum ama bu sıcaklarda mutfağa girmek ancak fırın ya da ocakla değil de buzdolabıyla haşır neşir olacak işlere kalkıştığınızda mümkün oluyor.

Bir yandan klimalar, vantilatörler, yelpazalerle serinlemeye çalışırken bir yandan da bu faaliyetimizi destekleyici gıdalarla beslenmek istiyoruz haliyle. Otoritelerden aldığımız bol su için tavsiyelerini koskoca dilim karpuzları yiyerek perçinliyor, ağır yemekler tüketmeyin önerilerini yemeğin üstüne yediğimiz top top ya da çubuk çubuk dondurmalarla can-ı gönülden destekliyoruz.

Ne zamandır aklımda da şu sıcak yaz günlerine yaraşır serinletici bir şeyler yapayım diye geçiyordu. Bir de baktım ki bu ayki Sofra dergisinin konularından biri “serinletici lezzetler”. Hem dergiden hem kendi portföyümden uzun süredir yazmamanın acısını çıkarırcasına bir potbori yaptım.

İşte mutfakta sizi yormayan, terletmeyen hem de sonunda bir o kadar da serinleten tarifler!


Limonlu parfe
Sanırım tatlı ile çok aram olmadığından ekşi ve soğuk tatlılara karşı ayrı bir sempati duyuyorum. Hafif sevenlere şiddetle denemelerini öneririm. Limonlu, soğuk, serin ve hafif...

Altı çizili olanlar gereken malzemeler...

1) 1+1/2 paket pötibor büskivi (“çifte kavrulmuş”u ile daha güzel olur)
Mikserin doğrayıcı kısmında büskivileri toz/un haline getirin. Ve yarısını parfeyi yapacağınız kabın tabanına yayın. Parfe yapacağınız kap dikdirtgen ya da kare bir payreks olabilir.

2) 2 adet yumurta
Aklarını ve sarılarını temiz ve kuru (içinde bir adet bile su damlası olmamalı) iki ayrı çırpma kabına ayırın. Akların içine kesinlikle en ufak sarı karışmaması lazım.

Aklarını mikser ile kabarana kadar çırpın. Kabartmaktan kastım giderek beyaz ve koyu, hacimli bir kıvam alacak. 3-4 dakikanın sonunda kabı ters çeviriğinizde oluşan bu beyaz köpük dökülmemeli.

3) 1/2 bardak toz şeker.
Mikserin tellerini temizleyip sarıları ile de şekeri köpük köpük olana dek çırpın.

4) 1 paket hazır krema (krem şanti değil, süt kutusunda olanlardan)
Kremayı da 2-3 dakika biraz kıvamı koyulaşana dek başka bir kasede çırpın.

5) 1 adet limon
Bir limonun kabuğunu rendeleyin ve yarısının suyunu sıkın.

Yumurta aklarını fazla ezmeden alttan üste doğru havalandırarak tahta bir kaşıkla sarıların içine karıştırın. Limon suyu ve rendesini ekleyin ve en son kremayı da bu karışıma döküp mikserle en düşük devirde 5-10 sn. kadar şöyle bir karıştırın. Çok çırparsanız hacmini kaybeder. En son karıştırma işlemini mikser yerine tahta kaşıkla da devam edebilirsiniz ama dikkat edin hepsi birbirine iyice karışsın ve homojen, sarı renkte bir karışım olsun.


Bu karışımı tabana yaydığınız bisküvilerin üzerine dökün. Kalan bsiküvileri de üzerine serperek yüzeye yayın. Buzdolabının derin dondurucusuna koyun. En erken 3-4 saat içinde donacaktır. Servis yapmadan önce buzluktan çıkarın 5-6 dakika bekledikten sonra, keserek servis tabağına alın. Sonra tekrar buzluğa koyabilirsiniz.

1 yorum:

deniz dedi ki...

yapilisi biraz zahmetli ama en kisa zamanda denemek istiyorum eksimsi tatlilari cok seviyorum:)