15 Kasım 2009

HAVUÇLU MUFFIN




Bazen market raflarında alakalı alakasız, sırf yeni çıkmış diye, nerede kullanırım, nasıl yaparım diye sorgulamadan, dayanamayıp satın aldığım çok malzeme olmuştur. Sorun şu ki; bu alışveriş sonrasında beni ziyadesiyle rahatsız eder hatta strese sokar. Çünkü dolapta akıbetinin ne olacağı belli olmayan malzemelerin hem yarattığı kalabalık hem de denemek için satın alınmışken öylece el sürülmeden sessiz duruşları sürekli gözüme çarpar. Bu şekilde beklettiğim bir sürü paketi son kullanma tarihi geçip çöpe attığım bile olsa da yine de huylu bir şahsiyet olarak huyumdan vazgeçmem. Bu kategoride mutfak dolabımda ya da buzdolabımda bekleyen bir paket risotto, iki renkli kedi dili bisküvi, fondü peyniri karışımı gibi sadece ilk sayışta aklıma gelen sürüsüyle malzeme var. Neyse ki verdikleri bu rahatsızlık bazen işe yarıyor da güzel tarifler yakalıyorum. İşte dolapta durup da bana her açtığımda “heey beni ne yapıcan?” diye bağıran renkli dekor şekerleri, renkli kişilikleriyle bana uzun süre önce almış olduğum ve neredeyse unuttuğum renkli muffin kalıplarını hatırlatmış olacaklar ki bir taşla iki kuş vurarak muffin pişirmeme neden oldular. Darısı bir zamanlar yakın arkadaşı dekor şekeri olan ve şu an yapayanlız kalan çikolatalı glazürün ve diğer malzemelerin başına:) Tarif Leziz Dergi’sinden..



Ne lazım?
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
2 çay kaşığı tarçın
1 adet yumurta
6 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı bal
2 kahve fincanı esmer şeker
3 büyük/irice havuç veya 4-5 küçük havuç (yaklaşık 350 gr.)
1 çay kaşığı vanilya
6 çorba kaşığı sıvıyağ/zeytinyağı
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

Üzeri için
½ kutu labne peyniri
4 kahve fincanı pudra şekeri
½ çay kaşığı vanilya 1 paket Dr. Oetker Dekor Şekeri




Arife tarif

1-Öncelikle üzeri için ihtiyacımız olan malzemeyi hazırlamakla işe başlıyoruz. Labne peynirini pudra şekeri ve vanilya ile çırparak buzdolabına kaldırıyoruz.
2-Büyükçe bir karıştırma kabında kuru malzemeleri, un, kabartma tozu, karbonat, tarçın ve tuzu bir elek ye da süzgeç yardımı ile eleyerek harmanlıyoruz.
3-Havuçları soyup, rendenin en ince tarafıyla rendeliyoruz.
4-Başka bir cam kasede 1 yumurtayı çatal ya da çırpma teli ile hafifçe çırpıyoruz.
5-Süt, bal, esmer şeker, rendelenmiş havuç, vanilya ve sıvıyağı yumurtaya ekliyoruz.
6-Çırpma teli ile tüm malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra sıvı malzeme ile kuru malzemeyi sadece bir spatula yardımıyla altüst ederek, çok fazla karıştırmadan birleştirelim.
7-Daha fazla karıştırmadan bir kaşık yardımıyla muffin kalıplarına karışımı paylaştıralım.
8-Önceden ısıtılmış 190C fırında 30 dakika pişiriyoruz.
9-Soğuduktan sonra labne peynirli karışım ve renkli şekerlerle süsleyip servis yapalım.


Üff Noktası
Keklerde fazla şeker olmadığı için üzerine sos dökmediğinizde pek de tatlı olmuyorlar. Fazla tatlı sevmeyenler için ideal olmakla beraber sossuz yapmak istediğinizde bal ya da kahverengi şeker miktarını biraz fazlaca koymakta fayda var.

Hiç yorum yok: