1 Mart 2008

ELMALI POĞAÇA

Onlarca elmalı poğaça ve elmalı kurabiye tarifim var ama şu sıralar favorim bu. Soğuk kış akşamı.. üzerinizde battaniye.. mayışık bir haldesiniz..kedi gibi mır mır..ne o yanlız olmak istemiyor musunuz..peki o zaman birisi oturuyor karşı koltukta..sevdiğiniz biri..anne, dost, kanka, sevgili, kardeş..siz doldurun boşluğu.. mis gibi demli çayınız fincanda.. yanında da elmalı poğaça..

Ne lazım?
Hamur için:
250 gr. margarin (oda sıcaklığında beklemiş, iyice yumuşamış)
½ su bardağı sıvı yağ (mısırözü kullandım)
3 çorba kaşığı pudraşekeri
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
İç için:
4 adet elma
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı tozşeker
Üzeri için: Pudraşekeri/dekorşekeri



Arife tarif

-Öncelikle margarin, sıvı yağ ve pudra şekerini karıştırın.
-Yumurta, yoğurt ve kabartma tozunu da ekleyip aldığı kadar un ile yoğurun. (Hamurun ele yapışmayacak kıvama gelmesi yeterli, biraz yumuşak bırakın, çok sert olursa poğaçalarınız da sert olur)
-Ayrı bir tencerede elmaları (soyulmuş) rendeleyin, toz şeker ile cevizi ekleyin ve bu karışımı elmaların rengi dönüp iyice püre olana dek pişirin. (İsterseniz 1 çay kaşığı kadar tarçın da katabilirsiniz.)
-Hamuru 10 adet eşit parçaya ayırın. Parçalardan birini merdane/oklava yardımıyla çok inceltmeden daire şeklinde açın.
-Bir bardağın ağzı yardımıyla açtığınız hamurdan yuvarlak kalıplar kesin.
-Her bir yuvarlağın ortasına elmalı harçtan koyup iki ucunu (poğaça gibi) kapatın. Diğer parçalar için de aynı işlemi tekrar ederek hamuru bu şekilde bitirin.
-170 derece frırında 30-40 dak. kadar pişirin. Ilındıktan sonra üzerine pudraşekeri serpip servis yapın.
Bilseniz iyi olur..
-Ben poğaçaları kapattıktan sonra kenarlarından ruletle geçtim ki tırtıklı görüntü olsun diye. Bardak yerine kenarı tırtıklı tart kalıplarını kullanırsanız da aynı görüntüyü elde ederseniz.
-Poğacalar ilk piştiğinde gevrek oluyor, ağızda dağılıyor ancak ikinci gün yumuşuyorlar. Bu nedenle size tavsiyem sadece yenecek kadarını pişirin ve geri kalanını buzluğa atın gerektikçe çıkarıp pişirin.

Hiç yorum yok: