20 Mayıs 2008

KARIŞIK TAHIL SALATASI



Bu aralar sağlıklı menüler üzerinde çalışıyorum. Farklı salatalar deniyor, tam buğday unundan ekmek, kek ve poğaça tarifleri buluyor ya da illa da zararlı bir şey olacaksa kızartma yerine fırında pişirmeyi tercih ediyorum. Fırsat bulup da fotoğarfını çektiklerim tarfileriyle birlikte aşağıda. Afiyet olsun.
Bu salatada en çok sevdiğim şey malzeme miktarlarını istediğiniz ölçüde damak zevkinize göre ayarlayabilir, içine katacağınız tahıl, kuru meyve..vb. çeşidini de dilediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.
Ne lazım?
½ kase aşurelik buğday
1 kase börülce (Maş fasulyesi)
1 kase yeşil mercimek
3-4 kaşık konserve haşlanmış mısır
10 adet kuru erik (çekirdekleri çıkarılmış)
6-7 adet kuru incir (4’e bölünmüş)
2-3 çorba kaşığı nar tanesi
½ su bardağından biraz fazla tulum peyniri
½ su bardağı ceviz irice kırılmış
5-6 adet kokteyl domates
5-6 yaprak yeşillik (marul, kıvırcık ya da endiv olabilir)

Sos için; ½ su bardağı nar ekşisi, 5-6 çorba kaşığı zeytinyağ, tuz, karabiber, ½ limon suyu (Sosu ekşi olacağından nar yerine erik ekşis de kullanabilirsiniz.)

Arife tarif
-Tahılları yani buğday, börülce ve mercimeği 1 gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzüp hepsini ayrı kaplarda haşlayın. Mercimek ve börülce buğdaya göre daha çabuk pişerler. O nedenle hepsini aynı kapta haşlamak bazılarının püre haline gelmesine neden olabilir.
-Eriklerin çekirdeklerinin kolay çıkması için bir süre suyun içinde bekletebilirsiniz. Çekirdeklerini çıkardağınız erikleri tekrar kesmeye gerek yok, bütün olarak kalabilirler. İncirleri de ya boyuna ya da enine 4’e bölerek irice doğrayın.
-Domatesleriniz çok küçükse hiç bölmeyin, biraz irilerse sadece ortadan ikiye kesin.
-Yeşillikleri de bıçak yerine elinizle koparın. Onları da çok küçük parçalar yerine daha iri parçalar halinde koparmaya gayret edin.
-Tüm malzemeleri geniş bir kasede bir araya getirin.
-En son sos malzemelerini karıştırıp, biraz buzdolabında soğutup servis yapın.

Hiç yorum yok: