11 Mayıs 2007

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Zeytinyağlılar soğuk tüketildiklerinden hem yaz akşamlarına yakışıyorlar, hem hafif oluyorlar, hem de pişirmek için çok fazla yorulmuyorsunuz. Doldurun tencereye gitsin. Bir zeytinyağlı düşkünü olarak listemin başında barbunya gelir. Barbunya benim için tek bir öğün olabilir. Hadi sizin için de olsun. Buz gibi barbunyayı, bir dilim ekmekle mideye indirin. Üzerine de limonlu tatlınızı. İşte serin bir yaz menüsü.


Ne lazım?
1 kg taze barbunya fasulyesi (tabi alıp ayıklıyorsunuz)
2 adet küçük soğan
1 adet havuç
2 adet domates
2 adet kesme şeker
3/4 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Üzeri için maydanoz

Arife tarif
1) Barbunyaları yıkayıp su dolu bir tencereye alın, 5 dakika kadar kaynatın ve süzün. Böylece o çıkan simsiyah sudan yemeğinizi arındırmış olacaksınız.
2) Soğanları doğrayıcıda kıyın (ya da elinizde yemeklik -yani küp küp doğrayın)
3) Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin ya da onlar için de doğrayıcıyı kullanın.
4) Havucu soyarak, hakla halka doğrayın.
5) Çelik ya da teflon bir tencereye zeytinyağını koyun. Yağ kızdıktan sonra içine sırasıyla soğanları ve halka halka doğradığınız havuçları atın. Renkleri hafif dönene kadar kavurun.
6) Domatesleri ekleyin.
7) Barbunyaları koyun, tuz ve kesmeşekeri ekleyip barbunyaların üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edin.
8) Kaynamaya başlayınca altını iyice kısın kapağı aralık şekilde ve pişmeye bırakın.
9) Piştikten sonra büyükçe bir servis tabağına alıp üzerine kıyılmış maydanoz serperek süsleyin.


Üff noktası:
Pişme süresi barbunyanın cinsine göre değişir. Kimisi 1, kimisi 2 saatte pişer. Bu nedenle pişerken tencereyi yeterli su var mı diye kontrol etmek gerekir. Eğer suyu çok azalmışsa su ilave etmelisiniz. Pişip pişmediğini bir çatalla barbunya tanesinin tadına bakarak anlayabilirsiniz. Bu yemeğin daha çabuk pişmesini istiyorsanız düdüklü tencere kullanarak da yapabilrisiniz. Tencere yerine düdüklü tencereyi kullanarak 8. aşamaya kadar geldiktan sonra düdüklü tencerenin pişirme kurallarını uygulayabilirsiniz. Sadece daha az su koymanız gerekir. Şunu kesinlikle söyeleyebilirim ki düdüklü tencerede pişen kadar lezzetli olmuyor.

Hiç yorum yok: