3 Ocak 2009

Yeni Yıl Kurabiyeleri
.
2 0 0 9
.


.

.

Bu yılbaşı nedense pek bi dertlendim “işte bak bi yıl daha geçti” diye. Sanırım otuzuncu yaşımda olmanın verdiği dayanılmaz hafifliğin yan etkilerinden biri bu. Ortaokul yıllarımda “30 yaşında olmak nasıl bir duygu acaba? Neye benzerim sence? Acaba yaşayacak mıyız o kadar? şeklinde arkadaşlarımla yaptığımız düşüncesizce:) konuşmalar geldi aklıma. Zamanın benle ‘naaniiiiik’ yaparcasına hızla aktığını yeterince idrak etmiş olmalıyım ki önümüzdeki değil 30, 3 sene için bile böyle cümleler kurmuyorum artık:-)
Bu yüzden klasik olarak sağlık, mutluluk, başarı dilemek yerine her anın tadını çıkarabileceğiniz bir yıl diliyorum herkese..ve 2009 yılında daha çok ilgileneceğime söz verdiğim hobimin bir parçası olan blogumu yılın ilk tarifi ile hizmetinize sunuyorum.

Dilerim 2009 tadı damağımızda kalan bir yıl olur!



KURABİ “YE”
Bu melankolik halimden mutfak aktiviteleri ile kurtulurum düşüncesiyle ofistekilere küçük bir “sürpriz” yapmaya karar verdim. Ne zamandır aklımdaydı kurabiye yapıp, hediye etmek. Yılbaşı gününden daha uygun bir gün olamazdı bunun için. Sorun şu ki bir gün öncesi verilen bu karar bu tarz bir iş için biraz geç olmuştu. Yemek kitaplarının içinde, kurabiye tariflerinin arasında kaybolduğumu farkettiğimde en iyisi en basit olanıdır felsefesiyle basit bir sable kurabiye hamurunu farklı baharat ve yemişlerle tatlandırarak çeşitlendirmeye karar verdim. Malzeme teminini akşamın geç saatinde ne çıkarsa bahtıma diye girdiğim yolumun üzerindeki büyük kırtasiyeden ve yanındaki marketten yaptım. Tam istediğim gibi olmasa da vasatın üzerinde malzemelerle eve döndüğümde gecenin bir yarısına kadar sürecek olan çalışmalarıma başladım.

Kurabiye hem kendi emeğinizle yaptığınız güzel bir hediye hem de bir nevi terapi bence. Hamuru mıncıklayarak stres atıp, şekil ve süslemeyle sanatınızı icra edip, kokusu ile motive olup, yerken bir çok şeyi unutabiliyorsunuz.

Bir de işin etrafınızdakileri de sürükleyen bir yanı var: (diğer bir yanı da kilo ama burada bahsedip hevesinizi kırmak istemiyorum) Küçük bir deneme ile başlayan kardeşim kendini öyle bir kaptırdı ki, tüm çocuk şekilli kurabiyelerin hepsinin yazı şekeri ile süslemesini o yaptı:) Kurabiyeleri ben jelatine sararak paketledim ancak her türlü yaratıcılığa açık bir malzeme.Kutuya koyun, kağıda sarın, ağaca asın, boyayın, süsleyin..


Portakallı Kurabiye
Ne lazım?
125 gr. tereyağı
125 gr. pudraşekeri (standart paketler 250 gr.dır, göz kararı yarısını kullanabilirsiniz. 1 subardağı da yeterli olur.)
2 yumurtanın sarısı
160 gr.un (1 + 1/3 su bardağı)
120 gr. mısır unu (1 su bardağından 1 parmak az)
1 portakalın rendesi
3 çorba kaşığı portakal suyu
1 paket vanilya (Dr. Oetker Premium Vanilya’yı tavsiye ederim)

Arife tarif
Tereyağını 1 saat kadar önceden buzdolabından çıkarmış olun ki oda sıcaklığında olsun. Yumuşamış yağı pudraşekeri ile krema kıvamına gelene dek mikser ile çırpın.

Yumurta sarıları ve vanilyayı ekleyin, ardından un, mısır unu, portakal kabuğu ve suyunu ilave ederek yoğurun ve bir buzdolabı poşeti ya da streç film ile sararak buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru (eğer yapışırsa biraz un serperek) tezgahınızın üzerinde yarım cm. kalınlığında açıp, kurabiye kalıpları ile kesin. Yarım cm.yi cetvelle ölçün demiyorum ancak kurabileyelerin hem doyurucu olması hem de kırılmamaları için hafif kalınca olmalarında fayda var.

Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve şekilli kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisisine dizin. Teflon tepsiniz varsa yağlı kağıda gerek yok.

Önceden ısıtılmış 160C fırında üzerlerinin rengi değişenene kadar, yaklaşık 20-25 dak. pişirin.




Kakaolu ve cevizli kurabiye
Ne lazım?
125 gr. tereyağı
125 gr. pudraşekeri (standart paketler 250 gr.dır, göz kararı yarısını kullanabilirsiniz. 1 subardağı da yeterli olur.)
2 yumurtanın sarısı
130 gr.un (1 tepeleme su bardağı)
90 gr. mısır unu (1/2 su bardağı yeterli olur)
½ çay bardağı kakao
½ çay bardağı ince çekilmiş ceviz (elinizi bol tutmanızda bir sakınca yok)
1 paket vanilya (Dr. Oetker Premium Vanilya’yı tavsiye ederim)

Tarif yukarıdaki ile aynı. Sadece portakal kabuğu ve suyu yerine ceviz ve kakao ekleyeceksiniz.

Üff noktası
Piştiğini anlamak için kakaolu kurabiyede rengi gözlemek pek mümkün olmaz. Eğer ben bunu anlayamıyorum ya yanıyorlar ya da pişmiyorlar derseniz önce kakaosuz yoğurup küçük bir parçayı ayırıp, bu kurabiyeyi tepsiye kontrolör:) olarak koyabilirsiniz. Ya da sade bir kurabiye hamuru ile işe başlayıp, fırınınızın huyunu suyunu anlayabilir, ikinici paritiyi kakaolu ile yapabilirsiniz. Merak etmeyin, ne olursa olsun koku, görüntü ve hisleriniz piştiğini anlamanız konusunda sizi yanıltmayacaktır.

Benim mutfak tartım olduğu için gramajlara tam olarak uydum ve sizin için bunları bardak ölçüsü ile de yazdım. Ancak her evdeki bardak farklıdır. Ölçüler için fantezi yapmadan ortalama bir bardak seçin ve un kısmını yavaş yavaş ekleyin. Böylece hamur elinize yapışmayacak bir kıvama geldiğinde kalan unu koymak istemeyebilirsiniz. Oysaki hepsini boşaltırsanız, hamur sert olduğunda unu geri almak mümkün olmayacak, tekrar yağ katmak da tadını bozacaktır.

Süs yapalım
Kurabiyeleri süslemek her zamanki gibi yaratıcı kişiliğinize kalmış. Benim yönlendirilmeye ihtiyacım var derseniz benim ve kardeşimin sanata bakış açımızı yansıtan bazı örneklerinin fotoğraflarına bakabilirsiniz.

Süsleme için yazı şekeri, şeker hamuru, gümüş drajeler ve pasta şekerleri kullandım. Kurabiyeleri jelatine sarıp, kurdele ile bağladım. Yazı şekeri hariç diğer malzemeleri pasta malzemesi satan mekanlardan temin edebilirsiniz. Yazı şekerinin tarifi ise aşağıda.






Yazı şekeri (Royal Icing)
1 yumurta akı
250 gr. pudra şekeri
1-2 damla limon suyu
Farklı renklerde gıda boyaları (aktarlarda, bazı büyük marketlerde, bazen pastanelerde ve pasta malzemesi satan dükkanlarda var)
Yağlı kağıt (sıkma torbası yapmak için)

Yumurta akı, pudra şekeri ve limon suyunu mikser (ya da bu işte iyiyseniz çatal) yardımı ile çırpın. Koyuca bir macun kıvamına gelecek. Sonra bunları küçük kaselerde istediğiniz renk gıda boyası ile karıştırıp, farklı renkler elde edin. Yağlı kağıttan yaptığınız hunilere bu bu karışımı döküp, huninin ucunu çok minik keserek bir sıkma torbası elde edin ve bunu bir kalem gibi kullanarak kurabiyelerinizi süsleyin.

Dikkat!
Yazı şekeri hemen sertleşir bu nedenle süsleme işlemini en sona bırakın ki eğer 2-3 tepsi pişirecekseniz arada beklemesin. Yazı şekerini mutlaka kurabiyeleriniz iyice soğuduktan sonra uygulayın. Yaptığınız huniyi keserken ucunun çok ince olmasına dikkat edin.






Bu tarz kurabiyeler çocukların doğum günleri için gayet ideal. Yapma aşamasında çocuklarını işin içine dahil etmek isteyen anneler de olabilir ancak temizlik sırasında onlara hayatta başarılar diliyorum:-)

Kalpli kurabiyeler şık bir kutuda sevgililer günü için güzel bir hediye olabilir. Tabi önce karşınızdakinin bu incelikten anlayan biri olduğuna emin olun. O kadar uğraşmışsınız, ala ala bana bunu mu aldın demesin ki ilişkiniz de böyle manidar bi günde sona ermesin, değil mi ya.

Çiçekli kurabiyelerin fotoğraflarını gören kardeşimin bunların içine bir iki tane badem şekeri atıp, nikah şekeri yapabilirsin demesiyle birlikte nikah şekeri üretimi tekliflerine açık olduğumu belirtmek isterim...!!