6 Eylül 2009

Doğumgünü Pastası III & IV

Aynı gün..çakışan iki doğum günü.. mutfakta geçen 8 saat.. ve mutlu son!





Elinde kızının barbie bebeği ile gelen Zeynep aslında hiç de yapmaya cesaret edemediğim bir pasta şeklini denememe vesile oldu. Başta bayağı direndim. O ise; zor, yapamam, ya tutmazsa, profosyonel değilim, elimde o şekli verecek kalıbım yok..vb. nedenlerinin hiç birine kulak asmadan acaba şöyle mi yapsan diyerek yeni önerilerle bu işten vazgeçmeyeceğini açıkça ifade etti. Teslim oldum. En kötü ithimal hazır bir pasta alıp, barbie bebeği de üstüne oturdurdum. İşte denemek için bir fırsat diyerek bebeği teslim aldım. Çantama koyduğum bebeğin saman sarısı saçları, akşam alışveriş için uğradığım markette parayı ödemek üzere elimi çantama atmamla parmaklarıma dolanıp gün yüzüne çıktığında kasiyer kızın bakışlarını görmeliydiniz. 30 yaşındaki bir insanın çantasında barbie bebek taşıması ne kadar normal olabilir ki.

Aynı güne teyzemin ertelenen doğum günü de denk gelince, onun için Ayşe Yaman'ın websitesinde gördüğüm basit ama bir o kadar da yaratıcı pastayı yapmaya karar verdim.

Şeker hamurum biraz çatladı, şansıma hava çok sıcaktı, elimde gereken kalıplar yoktu ve acele etmem gerekiyordu ama benim takıldığım detaylara takılmayacaklarını bildiğimden mükemmel olmasa da iyi sonuçlar çıktı galiba.

MELİS'İN BARBIE'Lİ PASTASI

Barbie'nin eteği pastanın yenecek kısmını oluşturacağından koni şeklinde bir pastayı şeker hamuru ile kaplayacaktım. Bu şekli vermek içinde 2 adet yuvarlak, 23 cm.lik kek pişirdim. Her bir keki enlemesine 3'e bölerek 6 ince kek tabakası elde ettim. Kreması için kolay yıkılmayacak yoğun bir krema kullanmam gerektiğinden pastacı kremasını biraz koyuca yaparak içine 5 adet muzu minik minik doğradım. En alta bir kek dilimi koydum, muzlu süt ile ıslattım, üzerine muzlu kremadan kalın bir tabaka sürdüm, üzerine damla çikolata serptim. Bir üstüne koymak için 23 cm'lik kek parçasını kenarlarından keserek 19-20 cm.'e indirgereyek küçülttüm. Aynı işlemleri tekrarladım. Her defasında çıktığım bir üst katı daha da küçülterek ilerledim. Altıncı kata geldiğimde bir bardağın ağzı büyüklüğünde bir kek parçam olmuştu. Pstayı biraz buzdolabında beklettikten sonra üzerine kaynamış krema döktüğüm bitter çikolatasından yaptığım ganaj ile sıvadım. Sonra da süslemelerini yapıp, bacaklarını çıkarmış olduğum bebeği ortasına yerleştirdim. Gerisi tamamen sizin yaratcılığınız.


Şeker hamuru ile kaplanmadan önceki son hali




ALTIN KIZLAR
Bu pastayı ikinci denemem aslında. Bu defa fotoğrafları 2 teyzem ve annem olarak seçtim. Kıyafetlere desen yapmak için aletlerim olmadığından mutfak rendesi, yumurta çırpıcı gibi elime ne geliyorsa kullandım. Keki üçe ayırdım, birinci katına yukarıda bahsettiğim muzlu kremadan, kıyılmış fıstık ekleyerek, ikinci kata ise ganaj üzerine frambuaz koyarak doldurdum. Çikolata ve frambuaz birbirini çok iyi dengeliyor. Bunlara bir de muz eklenince daha da güzel oldu. İyice ısınan mutfakta şeker hamurna sahip olmam zorlaşsa da o gece herkesi eğlendirecek bir formata ulaştı.




4 yorum:

ilsu dedi ki...

oha diyorum aslıcan. resmen aştın sen artık!

Şeyma dedi ki...

Aslıcım, 3 sene sabah servis beklerken ki sohbetlerimize bu yeteneğin hiç konu olmamıştı, ne kadar güzel ve tadına bakmadım ama görüntüden belli ki çok lezzetli şeyler yapıyorsun. Gurur duydum, zevkle keyifle takip ediyorum. Bu işe full zaman ayırabileceğin fırsatlar önüne çıkması dileğiyle, öpüyorum.

özden can dedi ki...

kızzzaamm başka işin miii yoookkk :):) yendi bitti gördün mü bak okadar uğraştığınla kaldın...allam yaa şööle pratik şeyler yapsana altın kekin hazır kalıpları felam var...hey yarebbimm yokk ayşenin kızı yok fatmanın oğlu ömür geçti ömürrrr...
hee duur daha uğur dündarı göndericem o mutfağa seni mahvedicem görceksinnn :)puahaha:):)
aslııı seniiii seviyorum farklı olsun istedim beah:P

melisinguncesi.blogspot.com dedi ki...

barbie'li pastayı melis mumları üfledikten sonra kesmeye kıyamadık doğrusu... ama iyi ki kesmişiz, bayıla bayıla yedik... :)

ellerinize sağlık

melisin teyzesi...