31 Temmuz 2014

EKMEĞİN ÜSTÜNDEKİLER...

Meğer İstanbul’da trafik sorunu yokmuş. Siz Suadiye’deyken “Karaköy’deyim, sen de gelsene” diyen arkadaşınızın yanına 20 dakikada varmak imkansız değilmiş; hem de 17:00 sularında.
Meğer İstanbul’da herkesin sakince, şerit değiştirmeden araba kullanması mümkünmüş.
Meğer İstanbul’da park sorunu da yokmuş. 
Meğer İstanbul’da istediğiniz restoranda yer bulup, istediğiniz yere oturmak diye bir şey oluyormuş. Üstelik yemeğinizin 5 dakikada gelmesi, kafayı her kaldırdığınızda garsonun gülümseyerek size bakması hayal değilmiş.
Meğer İstanbul’da kasa kuyruğu beklemeden alışveriş diye bir şey varmış, herkes ne tatlı, ne anlayışlıymış.
Meğer İstanbul’da bir caddede size doğru akan insan seli ve size eşlik eden bebek arabası korteji olmadan da yürünüyormuş.
Meğer şairin dediği gibi İstanbul’u dinleyebilirmişiz, gözlerimiz kapalı.

Bayram tatilini İstanbul’da geçiren bendenizin tespitleri böyle. Sanmayın züğürt tesellisi. Zannetmeyin ki kıskandığımdan. Güzel yerlere gittiniz, şahane gezdiniz, çok eğlendiniz. Bilakis ayak parmaklarınızın arasına yerleştirerek çektiğiniz masmavi deniz fotoğraflarınızı, hamaktaki ve şezlongdaki özçekimlerinizi, gün batımı resimlerinizi çok beğendim. Bu sessizlik uzun sürseydi İstanbul'un hayalet şehir taklidinden sıkılırdım yüksek ihtimal ama kapasiteyi zorladığımız bir gerçek. Fazla geliyoruz şehre, taşıyoruz, dökülüyoruz ama yine de kalabalığı ile seviyoruz İstanbul’u.

Elinizde bir paket un, bir de kavanoz var farzedin. Göz kararı bakıp “alır alır bu kavanoz bu unu” dersiniz. Sonra  sığmayınca biraz sallar, elinizle bastırıp sıkıştırarak doldurmaya devam edersiniz. İyice tepeleme dolar, sıkışır, kapağı kapanmaz. Dökülür sağdan soldan. Ne zaman kek yapmak için 3-4 bardak un kullanır biri kavanozdan, o zaman normale döner. İşte ya döküle saçıla, sıkış tepiş tadını çıkaracağız ya da daha geniş bir kavanoz bulacağız kendimize.

İstanbul’un sakinliğinin tadını çıkarırken bir yandan da lezzet denemeleri yaptım. Hepsini bir anda paylaşmayacağım tabi. Ekmek üstü olanlarla başlıyorum.

Bruschetta İtalyan mutfağının atıştırmalık lezzetlerinden biri. Sarımsak ve zeytinyağı sürülen kızarmış küçük dilim ekmeklerin üzerine domates, peynir çeşitleri, sebzeler, et, balık konarak yapılan bazen antipasti kimliği ile başlangıç veya aperatif içki kankası bazen ise kahvaltınızın en havalısı olabilir. "Bruschetta" sipariş verilirken brusketta olarak telaffuzu tavsiye edilir. Bir de tartine dediğimiz açık sandviçler var ki onlar biraz daha sağlıklı bir öğle menüsü yerine tüketilebilir. Tartine bölge olarak Belçika’ya daha yakın. Aşağıdaki bruschetta tariflerim Arda Türkmen’den, kahvaltıda şiddettle denemenizi önereceğim tartine tarifim ise Gordon Ramsay’ın kitabından.

Armutlu ve Keçi Peynirli Tartinée
Ne lazım?
Ekşi maya ekmeği ( bulamazsanız köy ekmeği de olur)
1-2 adet armut
150 gr keçi peyniri (yumuşak olanlardan, Büş)
2 avuç ceviz
Zeytinyağı
Bal ( isteğe bağlı)



































Ekşi maya ekmeklerinizi sandviçin bir dilimi olacak şekilde dikdörtgen şekilde bir porsiyon için öngördüğünüz ölçüde kesin. Zeytinyağı ile yağlayıp ya ızgaralı tavada ya da fırnda kızartın.
Armut ve keçi peynirini aynı boyutta olacak şekilde incecik dilimleyin ( yarım ay şeklinde)
Armutları ve peynirleri ekmeklerin üzerine gelişigüzel dizin.
Üzerine elinizle irice ufaladığınız cevizleri koyun ve değirmen karabiber serpin.
Servisten önce 5 dakika kadar peynirlerin hafif erimesi için fırınlayn.
İsteğe bağlı olarak bir kaç damla bal gezdirebilirsiniz ( özellikle kahvaltıda servis edecekseniz )










































































Kabaklı Bruschetta
Ne lazım?
2-3 adet kabak
150 gr keçi peyniri (yumuşak olanlardan, Büş)
2 avuç çam fıstığı
1/3 demet dereotu ( veya nane)
1-2 diş sarımsak
Baget ekmek

Arife tarif:
Kabakları bir bıçak ya da soyacak yardımıyla incecik şeritler halinde dilimleyin.
Izgaralı bir tavada (tercihen döküm) zeytinyağı ile yağlayıp kabakları arkalı önlü pişirin. Böylece siyah ızgara izleri çıkmış olacak.
Çamfıstıklarını yağsız bir tavada kavurun (yakmayın)
Kabakları bir kaba alın, üzerine keçi peynirini gelişigüzel elinizle küçük parçalara ayırıp ekleyin.
Üzerine çamfıstıklarını ve ince kıydığınız dereotunu (ya da naneyi) ekleyin.
Zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip kenara alın.
Baget ekmeklerini hafif verev dilimleyip fırın tepsisine yayın ve 10 dakika kızarmaları için fırınlayın.
Çıkarınca üzerlerine bir diş sarımsağı kesip, sürün ve biraz zeytinyağı gezdirin.
Üzerine hazırladığınız pesto sostan sürün ve tepeleme şekilde kabaklı harçtan koyun.
Tüm ekmekleri aynı şekilde hazırlayın.

Pesto sos:
1 demet fesleğen
50 gram parmesan peyniri,
2 avuç çam fıstığı
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 diş sarımsak

Çam fıstıklarını yağsız tavada kahverengileşene kadar kavurun. Bir kenarda soğumaya alın.
Sarımsak ve fesleğen yapraklarını bir mutfak robotuna alın, çalıştırın.
Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyip çalıştırın. Parmesan peynirini ve kavrulmuş fıstıkları ekleyip macun kıvamına gelene kadar çalıştırın.






























Üff noktası:
Izgaralı tavanız yoksa kabakları fırında arkalı önlü pişirebilirsiniz, izleri olmaz sadece.
Çam fıstıklarından ve pesto sostan biraz ayırıp üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.

Kuru Etli Bruschetta
Ne lazım?
100 gr isli (kuru) et ( markette pastırmaların yanında)
15 adet kırık yeşil zeytin ( bulamazsanız normal zeytin)
4-5 adet yağda beketilmiş kuru domates
100 gr dil peyniri
3-4 dal taze kekik
1-2 diş Sarımsak
Zeytinyağı
Taneli hardal





























Arife Tarif:
Kuru et, zeytinler ve kuru domatesi küçük parçalar halinde doğrayın.
Dil peynirlerini küçük küpler halinde kesin.
Kekik yapraklarını tüm bu malzeme ile biraz zeytinyağı eşliğinde harmanlayın.
Baget ekmeklerini hafif verev dilimleyip fırın tepsisine yayın ve 10 dakika kadar fırınlayın.
Çıkınca üzerlerine sarımsak sürün ve biraz zeytinyağı gezdirin.
Üzerine taneli hardaldan sürün ve ekmeklerin üzerine hazırladığınız malzemeden koyun.

Üff noktası:
Servis öncesi 5 dakika fırınlayıp hafif peynirleri yumuşamış olarak servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: